Tuesday, 15 September 2009

Satu lagi peristiwa berkenaan bahasa

Masa berlalu dengan begitu pantas. Tanpa disedari, sudahpun tiba masa untuk makan tengah-hari.

“Let’s go for lunch”, saya mengajak rakan sekerja.
(Jom pergi makan tengah-hari)
“Ok. Where to today?”
(Baik. Pergi mana hari ini?)

Tidak sempat saya menjawab, sebab telefon bimbit berbunyi. Saya memberi isyarat kepada rakan saya bahawa saya kena jawab telefon dahulu.

“Hello! Abang Fais!” saya bersalam seteleh melihat identiti pemanggil.
“Eh Zewt! Apasal Man U kalah?” ejek abang Fais. Ahad lalu, Man Utd kalah Piala FA.
“Eleh… piala remeh-temeh kita tak minat langsung lah”
“Wah… sombong kau Zewt…”

Perbualan dengan abang Fais berlanjutan lebih-kurang 5 minit di mana kita berbincang tentang beberapa hal-hal peribadi.

“Ok ya Zewt. Kalau ada hal, call je abang”
“Ok”
jawab saya.

Berakhirnya perbualan dengan abang Fais, seorang rakan sekerja yang bernama Depp berkata…

“Zewt… why did you speak like that?” (Zewt… kenapa bercakap macam tu?)
“Like what?” (Macam apa?)
“Eiyerr… you speak Malay like a Malay”
(Kamu berbahasa Melayu macam orang Melayu)

Saya hairan. Apabila kita dengar orang lain berbahasa Inggeris macam orang putih, ramai yang kagum. Lebih-lebih lagi, ada di antara kita yang sengaja berbahasa Inggeris macam orang putih walaupun tak pernah menetap di luar negara. Satu kebanggaan kononya.

Tetapi, apabila mengetahui ada orang yang mempunyai kebolehan untuk berbahasa Malaysia macam orang Melayu, diberi pula ulasan berbunyi… “eiyerr”.

Saya berharap anda tidak mempunyai pemikiran seperi Depp.

Peristiwa pertama berkenaan bahasa

37 comments:

Life for Beginners said...

Tak, I tak pikir gitu langsung. As a matter of fact, waktu I bertutur dalam Bahasa Melayu, memang banyak colleague I yang tergelak ketawa. I ni macam entertainment percuma bagi mereka.

Ah well. :P

Kiersten said...

Zaman sekarang dan zaman dahulu adalah amat berbeza sekali.

Pada zaman dahulu, penguasaan Bahasa Malaysia adalah sesuatu yang setiap rakyat Malaysia ingin mengecapi. Saya masih ingat lagi satu peristiwa semasa saya di sekolah menengah. Kawan-kawan saya seringkali bertanya samada saya menghafal beribu-ribu karangan sebelum setiap peperiksaan. Ini adalah kerana sebagai orang Cina, saya seringkali mendapat markah yang tertinggi untuk karangan Bahasa Malaysia.

Tetapi, pada hari ini, seperti yang anda telah katakan, ramai orang sengaja berbahasa Inggeris seperti orang putih walaupun mereka tidak pernah menjejak kaki di luar negara. Inilah adalah satu gejala yang semakin berleluasa.

Apa boleh buat? Negara kita semakin menghampakan. Walaubagaimanapun, saya masih mencintai negara saya, dan saya berharap bahawa rakyat-rakyat Malaysia juga berasa demikian.

Sekian.

day-dreamer said...

Jika saudara (ataupun encik) boleh bertutur seperti orang Melayu, ini teramat impressive sekali. :D

charlemagne said...

ya,saya setuju dengan pendapat kamu,zewt. apa yang kamu buat adalah betul sebab kita amalkan cara hidup harmoni. macam saya,orang sarawak sebenarnya kami ada bahasa malaysia/melayu sendiri juga. jadi,saya belajar dengan orang dayak atau melayu. sekarang,saya berbual pandai berbual bahasa sarawak dengan mereka. senang mereka bercampur dengan saya. :)

tomatoinc said...

zewt must have either gone to a local uni or an good SMK. Hurrah to your BM teachers.

tak sia-sia usaha mereka..

Sherry said...

Zewt, aku memang paham apa yang kau cakap ni.

Bila orang cakap talipon ngan aku, orang ingat aku ni Melayu. Bukan orang Cina je, orang Melayu pun same. Setengah orang yang cakap ngan aku kat talipon dulu, pas tu bila jumpa aku, terkejut badak dia orang! "Laaa... kau ni Cina?"

Bukan tu je, dah la aku ni gelap skit. Bila aku cakap Melayu, semua ingat aku ni Melayu. Ade sekali, bila aku cakap aku Cina, orang tu (dia seorang Melayu) tak caya. "Tipu lah..." Tak kisah pun...

Tomatoinc - bukan local uni ataupun SMK. Asalkan ade niat nak belajar dan bergaul ngan orang Melayu.

j_yenn said...

biar betul si depp :P

Ai Shiang said...

It is so weird reading malay after so many years. Silly me :o)

fufu said...

bukannya depp tu sial, cara dia menyuarakan kehairannya tu beza :)

i think we shouldnt feel shocked anymore... 1 malaysia!! imagine those citizen in the states or UK, chinese, thai, vietnamese, indian, korean, brazilian, etc speak the same language (besides their own language), but none of them rasa hairan/terkejut apabila mengetahui identiti sesiapapun

Shaun said...

Low educated people who have not travel much. haha

Anyway they should not puasa since they are breaking their rules as in expanding your mind. haha

kenwooi said...

this is a long ago story.. man utd lost in fa cup.. haha.. =D

lol.. you speak malay like a malay.. i'll be speechless =P

kenwooi.com

lazyautumn said...

aku pun kagum bila dengar org cina cakap melayu macam orang melayu ;) benar-benar kagum, sebab aku punya bahasa melayu bila tulis mungkin boleh lulus lah, tapi kalau nak cakap... memang geleng kepala...

missironic said...

I find it's noting wrong at all to speak in BM. I do most of the times, since im partly peranakan. So i talk mostly bm to my peranakan frens and sometimes also to my non-peranakan frens.. even when i chat on msn, ym also i use bm, not to forget in smses also. hahaha.. so, basically, there's nothing to eyer lor... hahaha..

missironic said...

oops.. forget to add.. speak BM like malays.. there's nothing wrong to it. :)

Anonymous said...

yalah...zewt not racist...zewt the perfect malaysian...perfect citizen...perfect human....blah

-eiling- said...

Depp is just jealous! haha...

zewt said...

life for beginners - kena latih lagi kot...

Kiersten - memang satu gejala yang semakin berleluasa. itulah, pengaruh budaya barat yang semakin kuat and pemikiran orang asia yang begitu cetek. kita ingat orang putih semua tu macam tuhan. sebenarnya, orang putih pun sama macam kita orang...

day-dreamer - memang boleh :)

charlemagne - lebih-lebih lagi, penguasaan satu bahasa tambahan adalah satu kelebihan diri sendiri.

tomatoinc - takde, saya ni produk university orang putih. oleh itu, cakap inggeris pun boleh macam orang putih jugak :P

zewt said...

Sherry - kalau macam tu, bagi sajalah nama melayu kepada dia orang, gotcha dia orang haha!

j_yenn - betul? :P

Ai Shiang - shouldnt be though :)

fufu - exactly, which is why i was surprise myself at depp's surprise.

Shaun - depp is not malay though...

kenwooi - if you see another guy speak english like an english, will u be speechless too? :P

zewt said...

lazyautumn - hahaha... saya baca BM awak, boleh kot...

missironic - peranakan? hmmm...

anon @ 16/9 - ahh... thank you thank you... please give me a medal.

-eiling- - mungkin kot...

YeastIsDead said...

hhohoho sy sangat suka non-malay yg dapat cakap malay mengalahkan orang malay. hahahah. saya rasa dorg comel

macam kawan sy, nama dia Yih Kung. saya kagum, kadang2 dia boleh bercakap melayu dgn sgt kreatif

:)

Suit Lin said...

haha bila i ni cakap bahasa dengar macam org melayu

cakap english macam orang US

cakap cina pula macam chinese.

I pun hairanlah, apasal orang rasa pelik, we are all malaysians what.

p/s: I think it's an honor to know how speak a language that is not my mother tongue. :)

Unicorn Girl said...

Strange why our own fellow Malaysian's misjudged us . Kami orang Malaysia dan tak fasih berbahasa Melayu - adakah in serba kekurangan seorang rakyat Malaysia ?

zewt said...

YeastIsDead - jadi, yih kung tu... comel lah? :P

Suit Lin - hello there. i think it's an added advantage that we should really be proud of. and not feeling great about manglish...

Unicorn Girl - a result of being polarised... language is often a powerful tool to influence people.

missironic said...

Ya.. baba and nyonya? hehehe..

angie said...

I am proud being able to converse in malay, cos it's like french, arab, korean etc.

It's weird ppl find malay language to be "eiyerr" thing; the problem's is the culture, not the knowledge.

At least all those yrs studying never got wasted. Though Moral classes can be skipped.

And, it helps to shut some arsehole's mouth whenever they start to get racist; a plus definitely.

zewt said...

missironic - hmm.. now i know.

angie - definitely a plus :) and one thing i found out... malay is such a useful language when you are in overseas country. you can curse the person in front of you and he wouldnt know a thing.

missironic said...

Ya.. the clan is called peranakan.. while the gender goes by baba (male) and nyonya (female). So our language is called bahasa peranakan.. similar to BM. :)

zéwt said...

missironic - you dont look like one though...

me said...

aha!!! i know who to look for when i cannot do daughter's homework. yoohoo *grins with glee*

missironic said...

Hahaha.. Yeah.. i don't.. i look very chinese.. coz by blood, i'm only like 1/4 of the peranakan blood... but my family do practice some of the peranakan culture, like language and food. So, by lifestyle about half. :) But of coz compare to the pure breed.. i'm the sesat one..(chap cheng they call) hahahaa..

zéwt said...

me - your BM very lau-yah eh?

missironic - hahahaha... chap cheng! yes. 1/4 only lah.

Alexis Kimora said...

I so get you! I studied in a Malay primary school for some years,the slang and accent didn't leave when I speak the Malay language.
I don't think i have any particular accent or slang when I speak English though many have said I speak the language well.
My ex housemate overheard me speaking my local dialect and even in Malay in 2 separate incidents and she also went
"EIYERR, Alexis can you please not speak those 2 languages,it does not suit you"
Needles to say I was speechless and did not know how to respond

zewt said...

Alexis Kimora - hello there... those 2 languages doesnt suit u? then which one does?

b|eedingsperm said...

jgn risau bro.. mmng camtu punye.. org len jeles..

zewt said...

bleedingsperm - nampaknya, bro fasih bahasa malaysia...

deusXmachina® said...

wow zewt!
baru tahu anda juga ada menulis dalam bahasa melayu
erk888

nice entry
i like it
m.u juga rupanya anda
erk888

zewt said...

deudXmachina - ada... pasti ada... banyak lagi.